Zestawienie
10 przerażających faktów o kanibalizmie, o których nie mieliście pojęcia!
Jak smakuje ludzkie mięso? Czy kanibalizm był popularny? Do czego używano ludzkiego mięsa w przeszłości? Która część człowieka jest najsmaczniejsza? Sprawdź te i inne przerażające fakty!
1. Jak smakuje ludzkie mięso? Najczęściej jego smak porównywany jest do wieprzowiny. Niemiecki kanibal – Armin Meiwes, który zjadł ponad 20 kilogramów ludzkiego mięsa powiedział, że: „smakuje ono jak wieprzowina, jednak jest trochę bardziej gorzkie, mocniejsze. Jest ono całkiem dobre!”. Podróżnik William Seabrook, który miał „przyjemność” w latach dwudziestych XX. wieku widzieć jak jedno z afrykańskich plemion przygotowuje ludzkie mięso. Nie jadł go, opisał jednak jego zapach oraz wygląd. Według jego relacji wyglądało ono i pachniało jak dobra, w pełni rozwinięta cielęcina, podczas gotowania zszarzało. Oczywiście wpływ na smak ma także wiek, płeć czy też stan zdrowia ofiary, jak również sposób przygotowania.
2. Sąsiadka zaprasza Cię na ciasto? Uważaj! W latach 1939 – 1940 włoska seryjna morderczyni, Leonarda Cianciulli zabiła kilkoro ludzi. Części ich ciał dodawała do przygotowywanych przez siebie ciast, którymi częstowała niczego nieświadomych ludzi…
3. Kanibalizm był powszechny wśród naszych przodków Badania wykazują, że nasi przodkowie z zamierzchłych czasów traktowali kanibalizm jako coś powszechnego. W hiszpańskiej jaskini Gran Dolina znaleziono kości mające ok. 800 000 lat, należące do hominidów, które posiadały ślady wskazujące na kanibalistyczne praktyki. Wymieszane były one z kośćmi zwierząt. Podobnych znalezisk dokonano w Wielkiej Brytanii, Holandii oraz Niemczech.
4. Najsmaczniejszy jest mózg Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w sytuacji, która zmusi Cię do zjedzenia innej ludzkiej istoty musisz wiedzieć, że podobno najlepiej smakuje mózg. Znajduje się w nim dużo białka, tłuszczów oraz glukozy – oprócz walorów smakowych powinien być też najbardziej odżywczy. Najgorszym wyborem będzie zaś wątroba oraz nerki – znajdują się w nich zanieczyszczenia.
5. Niezwykły teleturniej W 2011 roku holenderska telewizja wyemitowała program, w którym udział wzięły dwie osoby. Ich zadaniem było zjedzenie usmażonego kawałka ciała „przeciwnika”.
6. Kanibalizm jest legalny? W większości krajów sam akt kanibalizmu jest legalny, większości kultur jest to jednak temat tabu. Nielegalną częścią tego procederu jest zabijanie ludzi na mięso.
7. Medyczny kanibalizm W Europie przez stulecia praktykowano podawanie części ludzkich ciał chorym, jako lekarstwo. Wierzono na przykład, że ludzki tłuszcz przyspiesza leczenie ran, pomaga na artretyzm i reumatyzm, krew zaś miała pomagać epileptykom (płacili oni katom, aby upuszczali ją skazańcom po egzekucjach). Używano również specyfików ze sproszkowanych kości. Zakładano, że medykamenty zrobione z młodych i zdrowych osób mają najlepsze działanie lecznicze.
8. Choroba kanibali Kuru – nazywana też śmiejącą się śmiercią - to choroba, którą odkryto na Papui Nowej Gwinei u plemion, które praktykowały kanibalizm. Przenosi się ona przez jedzenie ludzkiego mięsa, prawdopodobnie głównym prowodyrem jest mózg – więc jak wspomnieliśmy wcześniej jest on podobno najbardziej odżywczy i smaczny – to może być śmiertelnie niebezpieczny! W początkowej fazie choroba objawia się bólami głowy, brzucha i kończyn, później powoduje problemy z równowagą, drżeniem tułowia i mimowolnymi ruchami ciała. W końcowym etapie osoba zainfekowana nie może chodzić ani siedzieć bez podparcia, w końcu dochodzi do kompletnego unieruchomienia i niepanowania nad fizjologią organizmu, dochodzi do śmierci. W przebiegu choroby pojawiają się prymitywne odruchy ssania, gryzienia i chwytania. Występują zmiany nastrojów i mimowolny płacz oraz śmiech (stąd też nazwa „śmiejąca się śmierć”). Choroba ta jest nieuleczalna.
9. Japońscy żołnierze podczas II wojny światowej Istnieje wiele relacji świadczących o tym, że podczas drugiej wojny światowej żołnierze japońscy dopuszczali się kanibalizmu, mieli oni często zabijać i zjadać mięso cywili oraz więźniów wojennych. Niektórzy z nich mieli wierzyć, że pokazuje to ich wyższość nad wrogiem, oraz wskazuje, że są silniejsi i waleczniejsi, mieli także przejmować w ten sposób ich waleczność – był to tak zwany egzokanibalizm. Choć istnieją również twierdzenia, że chodziło po prostu o przeżycie, brakowało bowiem żywności i miała to być dla nich jedyna droga do przeżycia.
10. 250 dolarów za ludzkie mięso W 2012 roku Japończyk Mao Sugiyama poddał się zabiegowi usunięcia genilatiów. Postanowił on zabrać ze szpitala wycięty organ i zaserwować go w restauracji, za to „danie” zażądał 250 dolarów. Znalazł chętnych na „degustację”. Zobacz też: Historia kanibala celebryty Piekli ludzi i przerabiali ich na ciastka! --- Źródła: - https://www.buzzfeed.com/fetch/10-horrifying-facts-about-cannibalismyou-really-fbko - http://natemat.pl/134729,9-zaskakujacych-faktow-z-historii-kanibalizmu - http://factslegend.org/30-interesting-cannibalism-facts/
Komentarze